SK U PARIZU Kad mali Diego pusti ruku kao veliki…

Saša Ozmo 6. lip 201820:25 > 20:27
Clive Brunskill/Getty Images

”Lud si, Saša“, čudio se prijatelj kad sam mu priopćio da idem na Lenglen gledati meč Halep – Kerber, a ne dvoboj Muguruze i Šarapove. Izgleda da su s njim bili suglasni i ostali kolege, jer je novinarska loža bila tek trećinu popunjena, ako i toliko, a ni tribine na početku meča nisu bile bolje.

Matthew Stockman, Getty Images Sport

Međutim, za mene dileme nije bilo. Muguruza i Šarapova su odlične, ali uglavnom jednodimenzionalne tenisačice, dok su me Simona i Angelique u Australiji zabavile možda i najviše otkad putujem po turnirima, bio je to vjerojatno najbolji meč u Melbourneu ove godine. Što njihove okršaje čini toliko privlačnim, barem meni?

Nijedna nema snažan servis, što jamči mnogo izmjena s osnovne crte. Obje se izvanredno kreću i brzo razmišljaju. Halep više napada, ali postupno gradi poene koristeći dimenzije terena, dok je Kerber bolja u tranziciji, tj. u trenutačnom prijelazu iz defanzive u ofanzivu. To garantira toliko mogućih načina da se razvije izmjena da toga broja nema – krene od neke uobičajene šprance, a onda se grana na najčudnovatije načine. Bilo je čak 49 poena s devet i više udaraca. Nije se izrodio spektakl kao u Australiji, ali bilo je nekoliko trenutaka kada je publika završavala na nogama aplaudirajući u ekstazi.

Nije bila drama, ali nakon 17 uzastopnih mečeva ženskog turnira u dva seta, dočekali smo i jedan u tri.

Halep već u četvrtak ima za suparnicu pobjednicu iz 2016. godine, Garbine Muguruza tada je napravila ono za čime Rumunjka čezne – osvojila je GS naslov. Ipak, nasmijana i raspuštene kose, Simona je pred novinarima govorila opušteno i potpuno je promijenila mentalni sklop u pokušaju da ne stavlja sebi preveliki pritisak, kao što je to nekada činila.

Ne osjećam pritisak. Imala sam teške protivnice i svakim mečom igram sve bolje. Nemam očekivanja, nemam pritisak. Želim samo igrati kao danas, kao svakog dana – ako to bude slučaj, bit ću u redu nakon meča, neovisno o ishodu kaže Simona.

Sad kad vidim ove riječi na zaslonu, shvaćam koliko neiskreno zvuče, ali trebali ste je vidjeti dok je to izgovarala – potpuno opuštena, sigurna u ono što govori. To joj je trener Darren Cahill donio i, dok će nervoze sigurno biti, možda je bude taman toliko manje koliko je potrebno za GS naslov. K njemu se i okrenula kada je u stilu Wawrinke stavila prst na sljepoočnicu nakon pobjede.

Matthew Stockman, Getty Images Sport

Osim po stilu igre, Simona Halep podsjeća na Novaka Đokovića i po tome što često nosi očekivanja cijele nacije na leđima. To mi je potvrdio kolega Adrian Ilincescu.

Kako da ne, Simona nam ekstremno mnogo znači u ovim trenucima kada u sportu uopće nemamo dobrih rezultata, a ni situacija u državi nije baš laka zbog svih skandala s korupcijom. Simona je jedini razlog za radost u tom smislu, okupljamo se na javnim mjestima i po terasama kako bismo gledali njene mečeve. Ovaj meč s Kerber vjerojatno je bio jedan od gledanijih po onome što znam, jedino iza finala Australian Opena protiv Wozniacki i Muguruze. Reći ću vam samo da će prodaja piva ići znatno bolje u Bukureštu – smije se kolega.

Cameron Spencer/Getty Images

A dok je Halep završavala posao, nekih pedesetak metara dalje počinjao je meč Rafaela Nadala i Diega Schwartzmana. Pequeño tj. “mali“ kako ga odmila zovu, pustio je ruku kao veliki. Nadalov servis nije bio na potrebnoj razini, ali je Diego pucao iz svih oružja. Pat Cash mom kolegi neki dan je rekao da je za pobjedu nad Rafom potrebno napraviti bar 40 winnera, ne računajući one iz servisa, a za nepunih 20 gemova Schwartzman ih ima 23, pa vi vidite…

Prije meča sam vidio Rafu u prostorijama za igrače, ni tamo ne može pobjeći od fotografiranja i, iako je bio u žurbi, zastao je i izašao u susret dvjema molbama, a jedan čovjek poslije je gestikulirao kako mu je srce jače lupalo dok je bio pored Nadala.

Pitali ste mu u našem druženju na Instagram profilu Sportkluba može li Diego uzeti set Nadalu, odgovorio sam “zašto ne“, ali nisam očekivao takve projektile po paraleli, to moram priznati. Napravio je break i u drugom setu (6:4, 3:2) kad su bogovi vremena pogledali Nadala i poslali kišu.

Schwartzman se prepustio instinktu, nije mu bilo potrebno vrijeme da razmišlja o prilici koja mu se ukazuje, naprotiv. Prekid je bio kratak, ali dovoljno dug da Nadal priđe bliže liniji i počne jače udarati, dok je Diego promašio lak bekhend volej i to je trasiralo put ka breaku za 3:3 i glasnom uskliku “vamos“. Znalo se da je taj prvi gem najvažniji, poslije je Rafa uzeo 10 od sljedećih 12 poena, pa je servirao za set (30-15) u trenutku kad je kiša definitivno okončala program.

Nadal je tražio i medicinski predah zbog problema s lijevim ručnim zglobom, što je dodatna poteškoća. Jednostavno, Rafa nas je navikao da stvari u Parizu za njega izgledaju toliko lako da smo zaboravili koliko je zapravo teško osvojiti Slam…

Dok sam gledao Nadala kako se muči, nisam mogao ne pomisliti na priliku koja bi se pružila ostalima da kojim slučajem on bude eliminiran… Ali, da ne trčim pred rudo, ostavljam vas uz…

CRTICE IZ PARIZA

Matthew Stockman, Getty Images Sport

Nakon pobjede nad Novakom Đokovićem, Marco Cecchinato rekao je da mu je ovaj Roland Garros promijenio život i da će tek poslije moći da shvatiti što je napravio. Na konstataciju da će biti nositelj na Wimbledonu, Talijan se nasmiješio i rekao:
“To je dobro za moje protivnike”.
Na desnoj ruci Cecchinato ima istetoviran broj 13, kaže da je to njegov broj i ima nebrojeno rituala prije svakog meča.

– Za razliku od većine drugih tenisača i tenisačica, samo nekoliko osoba sjedi u loži Sloane Stephens. Još jedna je trebala biti, ali..
“Moj brat je trebao doći, no izgubio je putovnicu u zračnoj luci. Tu su moja mama, moj trener i moj agent. Izgubio putovnicu… Sad mu najrađe ne bih ni dozvolila da dođe. Propustio je svoju priliku. Uvijek me pita može li doći, ja mu ne dozvolim, a jednom jednom kada sam konačno popustila, on je izgubio putovnicu!? Nema šanse da sad dođe“.
Ne želi Sloane da joj brat sruši čaroliju.

– Nakon eliminacije Zvereva u četvrtfinalu, priča između novinara iz Yorkshirea i njega dobila je posljednju ovogodišnju epizodu.
“Konferencija za novinare nakon drugog kola moj je omiljeni trenutak s turnira“, odgovorio mu je Zverev uz osmijeh jer su se tada upoznali.
“Čuo sam da je i kraljica Engleske to vidjela, što je impresivno. Mislim da si ti sada jedina osoba koja može postići da se nasmiješim“.

– Taj novinar iz Yorkshirea stvarno je car, uvijek postavlja pozitivna pitanja pa je tako bilo i sa Simonom Halep. Smiješiš se, ako se nastaviš smiješiti, hoćeš li nastaviti pobjeđivati?
“Nadam se“, rekla je Simona, logično, smiješeći se.
“Nije tako teško smijati se. Ako pobijedim, super. Ali i ako ne pobijedim, nastavit ću se smijati”.
Promjena pristupa.

Pozdrav iz Pariza,

Saša (@ozmo_sasa)