SK U PARIZU: Kako je Novakov tim gađao Pavića u guzu…

Saša Ozmo 2. lip 201818:46 > 18:48
sport klub

"Danas ne smiješ nijednu udariti ravno", šalio se Novak Đoković s Matom Pavićem, svjetskim igračem broj 1 u konkurenciji parova. Mate je ovom prilikom glumio Fernanda Verdasca, ljevorukog Novakova protivnika u četvrtom kolu Roland Garrosa.

Šalio se, ali tu je bilo i zbilje, jer Verdascovi top-spinovi imaju i snagu i rotaciju, kao stvoreni su za zemlju pa je srpskom tenisaču bila potrebna adekvatna priprema. I dobio ju je…

Teren u okviru kompleksa Jean Bouin, na kojem igrači treniraju, bio je zakupljen od 12.30 sati, a prvi se na terenu pojavio Marijan Vajda. U stvari, prvi smo bili mi novinari, a tek onda Vajda. Više se ni ne sećam kako smo došli do teme rakije kada se Novakov trener uključio:

“Srpska rakija – odlična. Dunja pogotovo, ali nikako više od dvije”, smijao se.

Iza Novaka je bio četvorosatni ogled s Bautistom u kojem je dobio ono što je jednim dijelom želio – test, i psihički i tjelesni. Taj test podrazumijevao je da se u subotu naglasak stavi na oporavak pa se Đoković na terenu pojavio u 12.55.

“Pozdrav“, rekao nam je, a na terenu su već bili Pavić i Vlade Kaplarević, fizioterapeut koji radi s Pavićem, radio je sa Zimonjićem, a sada je najviše uz Andreu Petković.

“Je l’ to ista ona majica od prošlog puta”, šalio se Novak, ali Vlade je imao spreman odgovor:

“Pa doniraj ti neki Lacoste”.

Đoković i Pavić su prešli na teren i počeli s prebacivanjem, a nema čovjeka koji nije zastao fotografirati ih ili barem malo promatrati. Uskoro će početi i juniorski turnir pa je gužva još veća.

“Evo ti Novaka!“, rekao je neki trener svojoj učenici, maloj Azijatkinji koja se samo stidljivo nasmijala.

“Slobodno možeš i pogriješiti ili ti je to zabranjeno otkad si broj 1? Ne, ne, samo si zaboravio”, provocirao je Novak Matu dok je Vajda objašnjavao nešto u vezi bekhenda.

Prešlo se na vježbe po dijagonali – Novakov bekhend ili izmicanje na forhend na Pavićev forhend, takvih izmjena s Verdascom bit će mnogo i ako Novak tu uspije ‘probušiti’, napravio je dobar dio posla.

Na prvoj pauzi Mate je prepričao Novaku kako su mu u njegovom timu jedva dopustili da trenira singl, jer je odavno fokusiran samo na dubl.

“Kakav Nole, kakav singl, idi bježi…”

“I lijevo i desno, ali ne lijevo pa desno, nego gdje god”, upućivao je Novak svog sparing partnera prije nego se prešlo na voleje.

Nakon jednog naročito uspješnog bekhend voleja, Novak se okrenuo prema Vladi:

“Javi ovo izborniku!”

Dok je Mauresmo prolazila pored kako bi igrala rekreativno s prijateljicama i dok je Dominic Thiem na terenu do u svom stilu krvnički udarao lopticu, prešlo se na servise.

“Telo vreteno”, citirao je Novak Željka Joksimovića upozoravajući Pavića kakav servis slijedi:

“S rotacijom, malo van pa gdje god“, potom je Novak davao instrukcije dok je bio na reternu.

U tom trenutku pojavio se i Boris Becker, koji uvijek odgleda barem desetak minuta kada naleti na Novakov trening. Na sljedećoj stanci popričali su pet minuta, a Đoković se jako zanimao za trešnje koje izgleda Becker mnogo voli:

“Kad god jedem trešnje, sjetim se tebe. Uzimaš li dozu, kilu-dvije dnevno?“

Trening se polako privodio kraju, a završnica je, kako to u Novakovom timu vrlo često bude, bila boćanje. S mreže se rukom baca loptica s ciljem da bude što bliže liniji i mislim da je Đoković prvi put pobijedio u svim treninzima koje sam odgledao. I sada je bilo gusto, Gritsch se opasno približio u drugom pokušaju. Najslabija dvojica, Pavić i Kaplarević morali su da pretrpiti kaznu i koju lopticu u stražnjicu.

“Zašto samo mene gađate”, žalio se Mate prije nego je trening i službeno okončan. Očito mu je odgovarao jer je kasnije dobio meč u mješovitoj kombinaciji parova.

A kako me neki uvijek kude da ne poklanjam dovoljno pažnje ženskom tenisu, prije Novakovog treninga otišao sam pogledati meč Muguruza – Stosur. Tribine su bile sramotno prazne, uzevši u obzir da su igrale bivša pobjednica i vicepobjednica. A ako Garbine nastavi udarati lopticu kao do sada, mogla bi postati i dvostruka pobjednica, dosad je izbugila samo dva gema.

Najbesmisleniji meč dana, kao što se i očekivalo, odigrali su Nadal i Gasquet. Francuz je u prvih pet gemova uzeo svega dva poena… Duel Fogninija i Edmunda bio je niske kvalitete, ali dramatičan i uz svu dramu i teatralnost koju Don Fogna donosi, dok Gael Monfis možda i prvi put nije bio domaći igrač u Parizu. Tribine Lenglena, ali i prostor oko zaslona, bio je krcat Belgijancima s obilježjima.

“Hajde da su i Belgijanci jednom nešto okupirali“, našalio se jedan kolega.

Goffin se provukao u prvom kolu sa Haaseom, a sada je spasio četiri meč lopte, sve četiri ‘muški’, prije nego je slavio u pet setova za sudar s Cecchinatom. Ako prođu i on i Novak, bit će to izvrstan okršaj u četvrtfinalu. Više sam očekivao od Ćorića koji je previše lako izgubio od Schwartzmana, a Čilić nastavlja da je krstariti kroz ždrijeb, sada je dobio Johnsona.

To je to za sada, prijatelji. U stvari, znate da nije jer vas čekaju…

CRTICE IZ PARIZA

– Znate ono kad napišu “samo u Srbiji” za nešto ružno? Svjestan sam svega što ne valja, zapravo su mi baš nedavno u Beogradu bili prijatelji i bio sam posramljen količinom smeća koje, još sramotnije, do tada nisam previše ni primjećivao, toliko smo se navikli. Ali, nije ni drugdje sve idealno – samo na putu do autobusne stanice naišao sam na impresivnu kolekciju psećeg izmeta za kojim nitko od homo sapiensa nije čistio. Pet različitih komada i to u dijelu grada koji je dobar. Dakle, nije ni da u Parizu hodaju okolo i šibom udaraju zbog takvih stvari.

– Toni Nadal nedavno je rekao da mu je današnji tenis dosadan jer ima manje raznovrsnosti u igri s osnovne crte, da samo servis i jaki udarci dominiraju. Kada hoćete smislen odgovor, pitajte Gillesa Simona – svoju reputaciju potvrdio je i sada:

“Možda i je malo više monotono, ali moramo sagledati što je to što čini ključnu razliku u odnosu na ostale. Po mom mišljenju, to je sposobnost obrane. Npr., što Zverev radi bolje od ostatka svoje generacije? Bolje se brani, ne udara jače od njih. Nadal je i dalje tu, Thiem ima varijacije u igri, a s Novakom je stvar što on odmah prelazi u kontru, iz obrane u napad. Ono što želim reći – takvi, monotoni igrači mogu imati uspjeha, ali rijetko će biti prvi ili drugi na svijetu i rijetko će osvajati Slamove. Za to je potrebno još nešto osim udaranja”.

– Na Roland Garrosu uglavnom nema posebnog tretmana ni za koga, pa ni za Mariju Šarapovu. Igrači ulaze odmah do medija, a Šarapova je bila prisiljena iz torbe izvadi apsolutno sve – torba joj je ogromna, a osim reketa, nosila je još svašta, tako da je potrajalo. I taman kada je Maša pomislila da je gotovo, gospođa ju je ispipala kao da je Ruskinja opasnost prvog reda, da ne nosi nešto slučajno ispod trenerke…

Ne kažem da ne treba tako, ali bilo je malo čudno i samoj Mariji koja doduše nije glasno negodovala, samo pomalo izrazom lica. Nije joj previše smetalo jer je sa 6:2, 6:1 razbila Karolinu Pliškovu.

– Mihaela Buzarnescunajtoplija je priča tekućeg Roland Garrosa. Bila je Top 5 juniorka, ali su je ozljede gurnule u provaliju, toliko da zbog koljena nije odigrala niti jedan meč od 2012. do 2014. godine. Onda je odjednom eksplodirala, najprije na ITF razini, a zatim i na WTA – ovdje je čak i nositeljka, ali malo tko od šire javnosti je čuo za nju, čak se ni u Rumunjskoj dosad nisu previše uzbuđivali, kaže mi kolega iz te države.

Ima 30 godina, ljevoruka je, a stigla se i obrazovati – doktorirala je znanost u sportu, a tečno govori engleski, francuski i španjolski. Wozniacki kaže da je se sjeća i da je bila dobra, a Simona Halep naglasila je da je Mihaela dobra osoba te da misli kako tek može napraviti prave rezultate, iako ima 30 godina.

Au revoir,

Saša (@ozmo_sasa)