SPORTKLUB U PARIZU Buđenje sa zecom i nesretni gubitnik

Saša Ozmo 27. svi 201821:05 > 21:08
Cameron Spencer/Getty Images

Caroline Wozniacki aktualna je osvajačica Australian Opena i jedna od najpopularnijih tenisačica na svijetu. Gael Monfis domaći je heroj i bivši polufinalist na Roland Garrosu, uz to i čovjek s reputacijom karizmatičnog zabavljača sklonog atrakciji, na mečevima, a posebno na treninzima.

Njih dvoje trenirali su na otvorenim, lako dostupnim terenima u okviru kompleksa Garrosa, ali ukupno ih je gledalo ne više od pedesetak ljudi. Zašto? Zato što je na terenu pored lopticu udarao desetostruki pobjednik – Rafael Nadal.

Popeo se stepenicama iz prostorija za igrače, nasmijan i držeći šest reketa u ruci. Nije bio “na površini“ više od pet sekundi, a već je osiguranje moralo zaraditi dnevnicu, jer su obožavatelji nasrtali sa svih strana. Rafa je zadržao osmijeh na licu, ali jedino što su tada uspjeli napraviti jest fotografirati ga kroz šumu ruku. Koji korak iza Nadala šetao je nekadašnji svjetski broj jedan i pobjednik Roland Garrosa, Carlos Moyá. Nitko mu nije ni pokušao prići. Pa recite da 15-20 godina nije dugo razdoblje…

Teren broj 17 gledatelji su opkolili kao utrenirana vojska, mogli su proći samo ranjeni i zarobljeni. Ljudi su sjedili jedni drugima na glavama, bile su popunjene i tribine susjednih terena, kao i obližnja terasa. Termin “popunjeni“ zapravo ne dočarava tu sliku na efektan način, a posebno je zabavno bilo kada je Rafa mijenjao strane pa bi se svi njihali u tom smjeru, držeći telefone u rukama.

Kako sam uopće uspio fotografirati Nadala, pitate se. Naišao sam na čvrst bedem prva četiri puta, ali nakon kratkog dogovora, uspio sam uvjeriti jednog od momaka koji su na prstima stajali na vrhu tribina susjednog terena da ću stvarno samo fotografirati i potom se pomaknuti iza, te da mu neću trajno zauzeti mjesto.

Trening nisam uspio toliko vidjeti, ali ono što jesam, plus ono što sam čuo po zvuku lopte i Nadalovom stenjanju, sugeriralo je da je radio na jedini način na koji zna – ozbiljno i maksimalno.

https://www.instagram.com/p/BjRpVx2g0yr/

Kompleks Jean Bouin, nazvan po čovjeku koji je 1912. godine osvojio srebrnu olimpijsku medalju na 5000 metara, nalazi se na pet minuta hoda od Roland Garrosa i tu igrači treniraju daleko od očiju javnosti, jer gledateljima nije dozvoljen ulaz.

Čilić je trenirao sa svojim timom, Laura Siegemund bila je glasna i često ljuta na sebe, a Boris Becker standardno nije bio raspoložen za izjave. Trebali smo pratiti trening Novaka Đokovića i Stana Wawrinke, ali oni su se zavukli na teren broj 31, doslovno jedini teren u okviru Jean Bouina kojem nije moguće prići bliže. Novak je ovoga puta trenirao u crnoj majici, stigli smo taman dok su obojica sjedili na sjedalicama tijekom stanke, ali ne bi bilo baš normalno da duže govorimo kroz prazan prostor u ogradi…

A Viktor Troicki se zbog problema s donjim dijelom leđa povukao s turnira dvadesetak minuta prije početka meč s Grigorom Dimitrovom.

– Viktora sam sreo u svlačionici, rekao mi je ‘sretno’ i pomislio sam: ‘Što se događa?

To je samo nastavak dugačkog niza odustajanja prije prvog kola, niza koji je organizatorima zadao glavobolje. Poslije je odustajanje objavio i Nick Kyrgios, a Prajnesh Gunnerswaran već je otišao u Vicenzu na challenger…

Tko bi očekivao da će se doći do osmog “sretnog gubitnika”. Ili u slučaju Indijca – “nesretnog gubitnika, kako je konstatirao jedan kolega. Da stvar bude još luđa, Marco Trungellitti također je otišao, ali je iz Barcelone sjeo u automobil i doći će na vrijeme kako bi se prijavio za meč s Bernardom Tomićem, protiv kojeg je u prvom kolu trebao igrati Kyrgios!

Ako mu ne pukne guma, jer od Barcelone ima devet sati vožnje.

Nisam napisao, ne sjetih se, ali osjećao sam da će se Jelena Ostapenko mučiti na startu.

CRTICE IZ PARIZA

Aleksander Zverev na Grand Slam turniru još nije pobijedio igrača iz Top 50, što je podatak koji mu brojni trljaju na nos. Mladi Nijemac ima spreman odgovor:

“Pobijedio sam sjajne igrače poput Kyrgiosa i Ferrera u Davis Cupu, a ti mečevi se igraju na tri dobivena seta i to je za mene isto. Svi znamo da ću u nekom trenutku dobiti Top 50 igrača na GS turniru, nije to nešto oko čega sam zabrinut”, rekao je Zverev uz osmijeh.

A prije meča s Berankisom, koji će kasnije rutinski dobiti, stvarno i je bio opušten. Noseći moderne dioptrijske naočale jeo je nešto lagano sa svojim timom, a stigao je i popričati sa Stakhovskyjem, koji je dolazio na trening.

– U polusnu čujem neko spremanje sobe, po zvuku kao da dolazi iz moje, ali već sam skontao da je gradnja takva i da se općenito dosta toga čuje. Okrećem se ka desnoj strani kreveta i vidim poveliku bijelu i živu stvar do mene.

“Aaa”, refleksno povikah, onako snen i bez naočala, a zec je istrčao iz sobe. Pravi zec, nije Goran Ivanšević ležao do mene. Poslije, kada sam zatvorio stakleni prozor, još dvaput se vraćao i kucao mi.

“Da, on živi u vrtu. U krevetu kažete? Izgleda da vas baš voli”, reče mi nasmijano djevojka na recepciji. OK, nije tigar, ali ne bih se baš volio buditi ni sa zecom u krevetu. Dakle ljudi, otvarati taj prozor ili ne?

Julian Finney/Getty Images

– Prije deset godina Simona Halep osvojila je juniorski Roland Garros. Kako se promijenila od tada?

“Pa, nisam toliko stidljiva kao prije deset godina i bolja sam sa vama, govorim bolje”, nasmiješila se:

“Ali i dalje sam na terenu ona impulzivna djevojčica. Jesam i izvan terena, možda se osobnost ne mijenja toliko, ali jesam zrelija, što je normalno. Također, opuštenija sam u životu i otvorenija s ljudima”.

– Jelina Svitolina dobila je meč prvog kola u nedelju u 13 sati, a na teren će u drugom kolu tek u srijedu. Što će raditi do tada?

“Ne znam, možda odem avionom kući, pa se vratim“, našalila se Ukrajinka i dodala: “Trenirat ću, a malo ću otići i u obilazak grada“.

Za razliku od nje, u lošem raspoloženju bila je Venus Williams, koja je prvi put u 22-godišnjoj karijeri izgubila u prvom kolu na dva uzastopna Slama. Nije ni čudo što je bila pokunjena pred novinarima i što je davala jako kratke odgovore.

Veliki pozdrav,

Saša (@ozmo_sasa)