Indian Wells i Miami u 5 slika, Borna je za top 10!

Saša Ozmo 20. ožu 201815:13 > 15:14
Harry How/Getty Images

Teniski ožujak rezerviran je za Indian Wells i Miami. Što smo vidjeli u Kaliforniji i što ćemo vidjeti na Floridi, točnije na Key Biscayneu nadomak Miamija?

Matthew Stockman/Getty Images

1. Finale = meč sezone

Osvojio je turnir u Acapulcu i na startu turnira u Miamiju već je djelovao pomalo umorno, posebno u mečevima drugog i trećeg kola s Davidom Ferrerom i Leonardom Mayerom.

Preokrenuo je meč s Argentincem, preokrenuo i duel s Kohlschreiberom, a onda je Milošu Raoniću prepustio samo pet gemova u polufinalu. Taj kratki meč ispostavio se izuzetno važnim jer je Juan Martin del Potro imao snage da nam, zajedno s Rogerom Federerom, podari najbolji meč sezone i osvoji svoju prvu Masters titulu – 6:4, 6:7 (8-10), 7:6 (7-2).

Roger je dobio 17 mečeva u nizu od početka godine, njegov najbolji početak u karijeri, ali i tijekom turnira u Kaliforniji vidjelo se da štuca – meč s Delbonisom bio je daleko od savršenog, provukao se u polufinalu s Ćorićem, ali je dojam bio kako će osvojiti šestu titulu u Indian Wellsu kada je došao do 5:4 i 40:15 u trećem setu finala.

Del Potro je jedan od rijetkih tenisača koji se nikada ne uplaši mečeva s najvećima i koji neće pasti nakon propuštene prilike. U tie-breaku drugog seta imao je pobjedu na reketu, forhend za titulu, promašio ga je i onda je pola odlučujućeg seta mislio o tome.

Čini se da je Federer na početku trećeg seta morao jače zapeti, osjećao je to i on jer je više puta glasno negodovao nakon grešaka koje je činio, rad nogu nije mu bio besprijekoran kao inače. Usprkos tome, bio je nadomak pobjede, ali kada se Del Potro izvukao, u tie-breaku ga je bilo moguće spriječiti da upiše još jednu značajnu crticu u teniskoj biografiji.

Poen kojim je došao do 3-0 adekvatno ilustrira “novog” Del Potra. Na drugi servis Federera idealno se postavio, a onda bekendom uhvatio Federera na pogrešnoj nozi i napravio winner. Rekao je Argentinac pred početak turnira kako želi da ga pamte kao najstrpljivijeg tenisača – nakon svih problema koje je prošao, ni njegov posvećeni navijač ne zna točno koliko puta je operirao ručne zglobove i zbog čega je sve uzimao stanke, ponovo je postao Top 10 igrač, sada je šesti na svijetu.

Njegovo sadašnje 100% daleko je od negdašnjeg 100%, ali Del Potro je tu razliku smanjio sposobnošću da se prilagodi. Kad se govori o Argentincu, svima u misli dolaze munjeviti forhendi iz punog trka i izuzetno snažan servis, ali njegova sportska inteligencija je potcijenjena. Uspio je biti strpljiviji, bekhendom nedostatak snage nadoknaditi preciznošću i boljom taktičkom spremom, a sada sve to dolazi na naplatu.

Više puta je pomišljao da odustane od tenisa i svaki put kada to nije učinio, došla je nagrada. Rano je postao Grand Slam prvak, osvojio je Davic Cup i olimpijsku medalju, a sada je i vlasnik Masters titule.

Da je tijelo bilo malo poslušnije, taj CV bio bi znatno bogatiji, ali ovakav je još impresivniji u svjetlu svih nedaća koje je Del Potro prošao.

Matthew Stockman Getty Images Sport

2. Naomi i Darya

U ženskom finalu igrale su dvije djevojke rođene 1997. godine. WTA Tour ove sezone donosi nam mnogo zanimljivije mečeve od ATP Toura, a to je uglavnom bio slučaj i u Indian Wellsu. Iako je Naomi Osaka bila nadmoćna u finalu (6:3, 6:2), tijekom turnira me je više impresionirala Darya Kasatkina.

Ruskinja spada u one tenisačice kojima je taktika vrlo važna, a njen trener inzistira na tome da protivnicima ne nudi iste šablone poena i da im ne šalje lopte u visini koja je idealna za protuudarac. To sve lijepo zvuči na papiru, ali Kasatkina zapravo ima oružja s kojima to može provesti u djelo – njena snaga leži u raznovrsnosti i kombinaciji dugih i kratkih loptica različitih rotacija, uz drop shotove, slajsove, oštre kutove…

Takve tenisačice obično ne posjeduju snažne udarce, ali to nije slučaj s Kasatkinom, koja i te kako može raspaliti forhend. Njen stil igre lijepo je gledati, a pritom je i učinkovit – u početku je imala tremu od velikih mečeva, ali sada je u Kaliforniji u nizu pobijedila Stephens, Wozniacki, Kerber i Venus!

Njena vršnjakinja Osaka imala je za nijansu lakši put do finala, Halep je brzo odustala kada je vidjela da joj ne ide u polufinalu, ali to ne umanjuje činjenicu da je Japanka prvoj na svijetu prepustila samo tri gema. Prije toga je igračicu sasvim suprotnog stila igre, Karolinu Pliškovu, također deklasirala sa 6:3, 6:2.

Osaka građom podsjeća na Serenu, uz novog trenera Sašu Bajina poboljšala je kretanje, može ponekad igrati i duže poene, ali njena igra uvijek će biti jednostavna – u prvoj prilici za napad udarit će loptu iz sve snage. Uz vidno bolju tjelesnu spremu i namještanje na udarce je lakše.

Naomi je i u prošlosti uspjevala ostvarivati velike pobjede, ali rijetko kada bi ih uspjela vezivati – upravo će kontinuitet biti najveći izazov u njenoj karijeri. S publikom i medijima problema nema, šarmirala je i jedne i druge. Sada je Osaka uzela prvu titulu (najmlađa je pobjednica Indian Wellsa od Ane Ivanović 2008.), ali nagrada nije bila baš neka – u prvom kolu Miamija igrat će sa Serenom!

Joe Scarnici/Getty Images

3. Borna pronalazi svoje mesto

Tijekom okom prvog seta meča s Robertom Bautistom Agutom, na Twitteru sam napisao da sam i dalje među onima koji vjeruju kako Borna Ćorić ima potencijal za Top 10. Nezgodnog i dosadnog Španjolca, koji ga je nedavno dobio u Dubaiju, Ćorić je slomio napadačkom igrom koja mu prethodnih godina nije baš bila zaštitni znak.

U prva tri kola, protiv Younga, Ramosa i Bautiste, izgubio je samo devet gemova, a u mečevima s Fritzom i Andersonom pokazao je da je mentalno jak – protiv Amerikanca nije posustao nakon propuštene šanse u drugom setu, dok je u duelu s finalistom US Opena nadoknadio break zaostatka u trećem setu.

“Glava” Ćoriću neće biti problem, ali ono što je bio problem jest neodlučnost kada treba zaigrati agresivnije. Sada je popravio servis, pustio je ruku na forhendu i, iako mu je bekhend oscilirao tijekom cijelog turnira, bio je na korak do pobjede nad Federerom.

Još ranije sam pisao kako je Borna momak koji će malo kasnije sazreti igrački, usporila ga je i ozljeda kolena, ali sada je 36. na svijetu. Miami će biti dobar test, jer je kontinuitet najbitniji kako bi se postalo Top 10 igrač.

U istom košu treba spomenuti i Taylora Fritza, nekadašnjeg prvog juniora svijeta, koji je sada dobio Verdasca i Rubleva, prije nego je ispao od Ćorića. Zanimljiv je podatak da u tie-breakovima odlučujućeg seta ovaj 20-godišnjak ima omjer 11-1!

Posjeduje odličan servis, Sampras mu je bio uzor, sviđa mi se i njegov bekhend, tako da svakako ima potencijal izdići se iznad klasičnog američkog “servis plus forhend” igrača.

Matthew Stockman/Getty Images

4. Zanimljive WTA priče

Bilo ih je nekoliko, osobno sam uživao u proboju Amande Anisimove, dijelom i zato što sam u najavi turnira pisao da obratite pažnju na nju. I psihički i tjelesno djeluje zrelije od svojih 16 godina, ima dobar servis i stabilan bekhend – pobijedila je Parmentier, Pavljučenkovu i Kvitovu prije nego što je ispala od Karoline Pliškove.

A rekao sam da pažnju da obratite i na Marketu Vondrušovu – ljevoruka Čehinja izbacila je Brengle, Kontu i Sabalenku prije nego je ispala od Petre Martić. Čehinja ima širok raspon udaraca, ali mora popraviti drugi servis i ne toliko lutati s koncentracijom.

Dvije mame su se vratile turnirima. Serena je izgubila u trećem kolu od sestre Venus i dala je toliko karakterističnu izjavu u stilu “ne bi trebala biti tužna, ali jesam”.

Nakon duge stanke djelovala je sasvim dobro. Jedan meč dobila je i Viktorija Azarenka, koja dugo nije igrala jer se borila za skrbništvo nad sinom, ali izgubila je od Sloane Stephens i potom rekla da glavom još nije 100% u tenisu.

Adam Pretty, Getty Images

5. Pogled prema Miamiju

Nismo se stigli ni oporaviti od svega što se dogodilo u Indian Wellsu, a već počinje Miami Open. Što želim vidjeti na Floridi? Prije svega, Masters debi Miomira Kecmanovića, koji je dobio posebnu pozivnicu da zaigra u mjestu u kojemu najčešće trenira. Mladi srpski tenisač u prvom kolu će igrati protiv Denisa Istomina. Mogao je mnogo gore proći, samo da ga ne sputa trema.

Novak Đoković dolazi bez Štepaneka i Agassija, razmišljao je hoće li uopće sudjelovati jer očigledno nije još na 100%, ali u tenisu se situacija nekada brzo može okrenuti, pogotovo za takve asove. Ždrijeb ga nije mazio, na startu igra s pobjednikom meča Paire – Mischa Zverev, a nijedan od njih neće se uplašiti prilike, naprotiv – Francuzu je ponekad problem zainteresirati se, ali to s Novakom neće biti tako, dok stariji Zverev ne daje mnogo ritma. Nazire se i srpski okršaj s Krajinovićem u trećem kolu, bilo bi lijepo.

Čilić će vjerojatno igrati protiv Fritza, ako u prvom kolu mladom Amerikancu ne popusti koncentracija protiv Herberta, Nishikori je u Miamiju kod kuće i to je idealno mesto za povratak na najvišu razinu, a Kyrgios je ponovo u ždrijebu i vidjet ćemo hoće li otkazati do početka turnira.

Federeru je ždrijeb solidan, put do polufinala mu je ovakav: kvalifikant, Verdasco – Careno Busta – Berdych/ Anderson/ Khachanov, a priliku za popravne imaju Zverev, Rublev…

Što gledati u prvom kolu? Tsitsipas – Medvedev obavezno, 18-godišnji Nicola Kuhn dobio je posebnu pozivnicu i na startu igra s kvalifikantom (ispratite ga dok je “mali”, mogao bi postati dobar igrač), solidan meč bit će Martić – Davis, a najviše pažnje u ženskom dijelu ždrijeba pobudit će okršaj Azarenke s mladom Amerikankom Cici Bellis. Ako ste propustili Anisimovu, ona na startu igra protiv Wang (pobijedila je, op. ur.), djevojkom maštovitog stila igre, a ne trebam naglašavati da gledate Serenin sudar protiv Osake.

Pogledajte cijeli ždrijeb u ŽENSKOJ i MUŠKOJ konkurenciji.