EKSKLUZIVNO: Bajka djevojke iz Zadra koja igra za SAD

Ryan Pierse, Getty Images

Svaki Grand Slam turnir donosi nam barem jednu lijepu priču i jedno novo ime. Upravo takva priča događa se i u Melbourneu ovih dana, a njen glavni akter je 23-godišnja djevojka rođena u Zadru – Bernarda Pera.

Izgubila je u posljednjem kolu kvalifikacija, željela je čekirati kartu za povratak kući (“srećom, još je nisam kupila“, reći će poslije), ali sudbina joj nije dala – Margarita Gasparian se povukla zbog ozljede, a Bernarda je upala u glavni turnir, prvi put u karijeri igrat će u toj fazi na Grand Slamu.

Tu nije bio kraj, već početak – u prvom kolu svladala je Ruskinju Anu Blinkovu 6:2, 6:2, a onda je porazila Australku s britanskom putovnicom odličnu Johannu Kontu 6:4, 7:5.

I tek tako – bum, na jednom turniru duplirala je svoje dosadašnje prihode od turnira, ali još važnije, napravila je proboj koji je čekala. Dan kasnije, sjedimo zajedno, a Bernardi se osmijeh još ne skida s lica. S razlogom.

“Kasno sam zaspala, oko dva ujutro, nisam ni mogla jer sam dobila puno poruka, bilo je i poziva. Ajme, bilo ih je, oko 200-300 sigurno – i od ljudi koje poznajem, ali i od onih koje ne poznajem, svi su slali. Najdraža mi je tatina čestitka – ništa posebno on ne mora napisati, osjećam da je ponosan i jako mi je drago zbog toga. Još malo procesuiram sve što se dogodilo, nisam ni svjesna potpuno što sam postigla, ali moram se spremiti za sljedeći meč i da ne mislim više o tome“, kaže Pera na početku razgovora za Sportklub.

Bernardin otac je Hrvat, ali je državljanin SAD, gdje je dugo živio – devedesetih se vratio u domovinu, upoznao suprugu, da bi ga put ponovo odveo u Sjedinjene Države kada je s kćerkom otišao radi tenisa. Zbog čega su se odlučili na taj korak?

“Nismo imali baš dobre uvjete. U Zagrebu još i nekako, ali u Zadru nije bilo moguće igrati zimi – nismo imali dvoranu, pa smo morali trenirati vani, a nije baš moguće kada pada kiša. Zato smo odlučili preko zime otići u SAD, da vidimo kako je. Tamo nam se svidjelo, pa smo ostali. Počela sam surađivati s US federacijom, tako je sve krenulo – u SAD je sve sređeno, sve je na jednom mjestu, a imamo i obitelj tamo, pa nije bio problem prilagoditi se“, ističe Pera, koja od 2013. igra pod zastavom SAD.

Vjerojatno je HTS-u sada žao što Pera ne igra za Hrvatsku.

“To pitajte njih, ali vjerujem da“, nasmijala se Bernarda.

Govoreći poslije slavlja nad Kontom, Pera je odlučno rekla da nikada nije sumnjala da će uspjeti. Otkud tolika vjera u sebe?

Ryan Pierse, Getty Images

“Uvijek sam nekako znala da sam dobra. Manje-više to što su mi svi govorili, ali ja sam osjećala da mi je potreban samo jedan veći rezultat koji bi me gurnuo u svijet jačih turnira. Znala sam da ću isplivati“.

Sljedeće logično pitanje glasilo je “zašto baš sada“?

“Paše mi što više vremena provodim u Zadru, draže mi je kada sam kod kuće, više mojih je tamo, trener mi je iz Zadra, tako da mi se sve lijepo posložilo. Lovro (Rončević, trener) mi paše, miran je i kada ga pogledam, ne vidim na njemu paniku – on me odlično smiruje. Osim toga, sredio mi je igru, sada je urednija, nije razbacana kao što je bila ranije – više igram planski, točno znam što treba učiniti“.

U karijeri je Bernarda osvojila osam ITF titula, uglavnom na zemlji, ali nije je bilo mnogo na WTA turu, pa je mali broj onih koji su imali priliku da je gledaju.

“Prilično sam agresivna tenisačica, imam jako brze udarce – puno je onih koji kažu da se dobro krećem, ali baziram igru na napadima s osnovne linije i volim biti blizu nje. Željela bih popraviti izlazak na mrežu, da to ubacim u svoj repertoar. Nikada nisam imala nekog uzora, ali možda bih rekla Kvitova jer smo obje ljevoruke i najsličnija je onome što želim postići“.

https://www.instagram.com/p/BRMNEgPhatP/

Poslije teniskog predstavljanja, zamolili smo je da se ukratko opiše kao osoba.

“Mislim da sam simpatična ljudima, volim se šaliti, pristupačna sam, a najveća mana mi je što imam kratke živce, dosta toga me odmah izbaci iz takta, i na terenu i van njega. Za ostale mane morate pitati nekog drugog“.

Bernarda je bila pomalo zbunjena prisustvom velikog broja novinara koji su je “bombardirali“ pitanjima poslije velike pobjede nad Kontom.

“Uh, bila mi je veća frka nego da igram meč, iskreno. Malo je bilo napeto, ali naviknut ću se – što više bude takvih konferencija, bit će mi lakše“.

Prije početka turnira Pera je bila 123. na WTA listi, a sada joj je garantiran skok od 13 mjesta.

“Prvi cilj mi je bio ući u Top 100, pa onda dalje. Mislim da sam sada blizu, a onda ćemo vidjeti polako dalje – 50, 20, tko zna“.

https://www.instagram.com/p/BcLN0akDfW4/

Sljedeća protivnica bit će joj Čehinja Barbora Strycova. Bernarda kaže da će temeljito analizirati njezin stil igre, ali da inače ne gleda previše tenis.

“Muški pogledam, kao i muške parove… Ipak, kada je riječ o analizi sljedeće protivnice, tu smo savjesni – trener i ja sjednemo, pogledamo kako se ponaša protivnica, gdje servira i reternira u važnim poenima, koji joj je slabiji udarac, sve što je važno“.

Za kraj, pitali smo mladu Zadranku kako provodi slobodno vrijeme.

“Obiteljska sam osoba, imam dvije starije sestre i volim se s njima družiti. U slobodno vrijeme odem na košarkaške utakmice, pratim Zadar u domaćoj i regionalnoj ligi, sve znam“, smije se Bernarda zaključujući razgovor za Sportklub.