Ivanišević za SK: To je Novak – taj sve može kada hoće

Chris Marković

Sa Marinom Čilićem osvojio je Grand Slam titulu, a sada je na istoj misiji sa Tomašom Berdychom.

Goran Ivanišević, osvajač Wimbledona 2001. godine, u intervjuu za Sportklub govorio je o tome što čini dobrog trenera, o Novaku Đokoviću, Federeru i Nadalu, kao i o dosadašnjem radu sa Berdychom.

Počeli smo upravo od Čeha, koji je trenutno deseti tenisač na svijetu – igrao je finale Wimbledona 2010, na ostalim GS turnirima stizao je do polufinala, ali najznačajniji korak nije uspio učiniti.

“Svaki igrač je specifičan – Tomaš ima 31 godinu i nije lako puno mijenjati, ali neke stvari moraju se modificirati. Već je poboljšao servis, prije svega bacanje lopte, i tjeram ga da bude malo agresivniji. Dobro prihvaća sve to – polako, ali prihvaća, ne ide preko noći. Sada ćemo vidjeti, rezultati su pravo mjerilo“, počinje Ivanišević priču za Sportklub.

Najveći utjecaj kod Čilića bio je u mentalnom smislu, Ivanišević ga je uvjerio da može pobjeđivati najbolje na svijetu.

“Svima je neophodna mentalna snaga jer na najvišem nivou detalji odlučuju – svi oni znaju i forhend i bekhend, ali te nijanse odvajaju pobjednike GS turnira od finalista i polufinalista. Idemo korak po korak, već se vide pomaci, nadam se da će dobar rezultat doći već u Melbourneu. U svakom slučaju, ako Tomaš ovako nastavi raditi, to će se pokazati prije ili kasnije“, kaže “Zec”, koji je na Australian openu tri puta igrao u četvrtfinalu.

Chris Marković

Na pitanje koje su to kvalitete koji čine dobrog trenera, Ivanišević odgovara:

“Pomogne ako si prethodno bio tenisač, pa neke stvari preneseš jer si svjestan što je tebi smetalo kao igraču. Ja sam se pronalazio i učio, ali osnovna stvar jest apsolutna posvećenost svom igraču, on je na prvom mjestu. Trener mora biti pozitivan i brinuti se da se ostvari na terenu ono što je zacrtao. Neki put igraču treba i 50 puta objasniti istu stvar – ako ne na jedan, onda na drugi način“.

Glavni cilj na AO je borba za trofej – najveći favoriti su Đoković i Murray, čija borba za prvo mjesto na kraju godine počinje baš u Australiji.

“Teško je reći tko ima prednost u ovom trenutku. Drago mi je što ga je Nole dobio u Dohi, pokazao je da je tu, da je spreman i da će se boriti. Bit će mu potrebno dosta vremena da ponovo bude prvi jer je osvojio sve do Wimbledona, ali se može vratiti– govorimo o Novaku Đokoviću, taj sve može kada hoće“.

Saša Ozmo

Osim toga, Federer i Nadal najčešće su teme u razgovorima navijača, a Ivanišević je kazao još jednu bitnu stvar.

“Tereni su brži, što je dobro jer nagrađuje one koji riskiraju, svaki put je ovdje najbolja kvaliteta tenisa”, kaže 45-godišnji Ivanišević.

“Čudno mi je kada vidim da je Federer 17. nositelj, ima li možda nekog brata, pa je taj tu? Ali tako se desilo i to treba prihvatiti – ako hoćeš velike rezultate, moraš nekoga  pobijediti. Rafa dobro izgleda. Berdych je igrao s njim u Abu Dhabiju – ekshibicija, ali se vidjelo da je spreman i ’napaljen’. Odličan je fizički. Njega nikada ne treba precrtati jer Rafa je borac koji se nikada ne predaje“, zaključio je Ivanišević za Sportklub.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)