Jedina istina: Klopp je gubitnik, a Pep pobjednik

Michael Regan/Getty Images

Nisam htio da to tako na kraju ispadne, ali moram reći nešto od čega gotovo svi zaziru.

Kakav li je samo gol zabio taj već pomalo zaboravljeni Kompany! Da fingiramo istu situaciju još stotinu puta, vjerojatno bi devedeset puta lopta otišla na gornju tribinu, pet puta bi pogodio igrača ispred sebe i pet puta pucao po sredini gola, ravno u vratara. No, to je Liverpoolova sudbina. Kada se čini da će ti sreća najzad potrčati u susret, ipak se nešto dogodi i sve ode u tri…

 Na izlasku iz sobe za intervjue, nakon što sam razgovarao s tim simpatičnim Liverpoolovim grobarom, susreo sam dečke iz Cityjeve službe za odnose s medijima. Nasmijani, sretni, naravno dobro raspoloženi. Čestitam im na pobjedi, ali i na naslovu. – A ne, još uvijek to ništa ne vrijedi, znaš da se još uvijek svašta može dogoditi – kaže Carlos, inače Katalonac, bivši novinar koji je pratio Barcelonu, pa ga je Pep najprije odveo u München, a zatim dovukao i na Otok. 

– Ma, ništa se brate neće dogoditi, uzet će te kantu u nedjelju – kažem ja simpatičnom bradatom dugajliji, a u sebi mislim ‘e, jesi nas pokop’o, brate… dvostruko, i tvoja Barcelona i City’. Tako to valjda mora biti, i sreća i nesreća uvijek dolaze u paru.

No, moram biti pošten pa reći da je taj City zaista gospodska ekipa. Kako uprava i ljudi oko kluba, tako i igrači i ekipa koja oko njih, na terenu, odrađuje svoj posao. Neće ti ponuditi ništa što bi bilo van okvira uobičajenih za komunikaciju s novinarima, ali sve što naprave odrađeno je s osmjehom i s uvažavanjem. Kako to kaže jedna naša prilično debilna reklama ‘S voljom i na vrijeme’, kao da bi inače u biznisu sve trebalo napraviti bezvoljno i s velikim kašnjenjem.

Što sam, u stvari, htio reći? Htio sam reći da je sezona uskoro završena i da Liverpool, bez obzira što god Klopp govorio, ne može biti zadovoljan odrađenim poslom. Svjestan sam da ovaj tekst pišem prije uzvrata protiv Barcelone i prije posljednjeg kola Premier lige, ali mislim da niti jedna od ove dvije posljednje stanice neće biti uspješna. I kada to kažem, nisam baš neki super-originalan prorok.

Nisam htio da to tako na kraju ispadne, ali moram reći nešto od čega gotovo svi zaziru. U proteklih tjedan dana razgovarao sam s puno mojih prijatelja, poznanika, susjeda i svih ostalih koji vole pričati o toj nemogućoj igri koja nam dere živce. Neki od njih o nogometu znaju jako puno, neki si (kako Ćiro to kaže) utvaraju da ga poznaju, a neki vole pričati o njemu a u stvari ne znaju puno. I, da skratim priču, svi oni govore da Juergen Klopp ništa nije kriv i da je on taj koji je dao svoj maksimum i preporodio Liverpool, učinio da najljepšom momčadi na svijetu, s lepršavim i poletnim nastupom.

E, pa svi vi, gore navedeni, moram, na žalost, reći da se niti malo s vama ne slažem. Jürgen Klopp je donio nešto novo Liverpoolu, ali očigledno i puno toga oduzeo. Liverpool nikada i nije bio momčad koja će kalkulirati i upotrebiti mozak kada bi to možda i bilo potrebno. Uostalom, zato i jest izgubio sedam bodova prednosti u odnosu na City. Jürgen Klopp je gubitnik, a Pep Guardiola je pobjednik. I to je jedina istina, koje se Livepoolovi navijači boje, bez obzira kako završila večerašnja utakmica protiv Barcelone i nedjeljnji rasplet u Premier ligi.