Tko će imati Johna Waynea – Liverpool ili City?

Neven Cvijanović 12. tra 201912:43 > 12:46
Mike Hewitt/Getty Images

Dugo sam 'gruntao' koju bi utakmicu trebao predložiti šefu za našu posebnu obradu i teškom mukom sam se odlučio otići u Liverpool.

Još kao mali blento obožavao sam gledati kaubojske filmove. Borba dobrog i zla svima je privlačna tema, a u kaubojcima je ta polarizacija bila i najizraženija. Najčešće je tu bila neka nakupina katastrofalno loših likova koji su terorizirali nedužnu raju, pa bi se onda pojavio neki dobar lik, najčešće u obliku Johna Waynea, koji bi ih sve pokokao i oslobodio gradić. Vrhunac priče bi obično bila neka odlučujuća pucnjava, dvoboj dobrog i lošeg lika, ‘obračun kod OK korala’ ili nešto peto.

Nekako imam osjećaj da bi ova nedjelja mogla biti dan tog presudnog događaja u Premier ligi. Naime, Manchester City gostuje kod Crystal Palacea, a Liverpool dočekuje Chelsea. Dugo sam ‘gruntao’ koju bi utakmicu trebao predložiti šefu za našu posebnu obradu i teškom mukom sam se odlučio otići u Liverpool. Presudila su imena klubova koji se sastaju i međusobna povijest, jer druga utakmica iz nedjeljnog rasporeda mogla bi biti najmanje jednako dobra, te najmanje jednako vrijedna.

Od ‘velikih’ klubova Manchester City do kraja sezone još igra s Tottenhamom i Unitedom, ali mislim da bi im upravo Palace mogao napraviti najviše problema. Ne znam je li to zbog toga što je Palace zaista tako jako opasan ili se više radi o mojoj želji da upravo Luka Milivojević bude taj dobri šerif koji će presuditi opasnoj bandi koja terorizira grad. Već sam dugo u ovom poslu i nagledao sam se svačega, pravih šerifa i takozvanih šerifa, salonskih svirača, kurvi, kukavica koje pucaju u leđa i zaista opasnih likova, ali Luka je prototip pozitivca kojega bi u kaubojcu trebali glumiti Gary Cooper, James Stewart ili Clint Eastwood.

Ovonedjeljni country-western počinje kad jedanaest opasnih i zlonamjernih likova sa sjevera ujaše u London. Odmah je svima jasno da su stigli samo s jednim ciljem, da započnu kavgu s lokalnim dobrim momcima. Nakon cjelodnevnog teroriziranja lokalnog življa i ismijavanja podcijenjenog protivnika, na scenu stupa odvažna lokalna ekipa. City je propustio nekoliko prigoda, ali onda, poslije uspješne kontre Wilfried Zaha je izborio jedanaesterac. To je trenutak za lokalnog šerifa da okonča film. Slijedi niz krupnih kadrova s Luke na Edersona.

Gostujući zlikovac se mršti, ali svjestan je da nema puno izgleda protiv najboljeg strijelca lige u ovakvim dvobojima. Naš junak poteže prvi i, u svojem stilu, pogađa u pravo mjesto. Domaćin slavi, glavni junak jaše u suton, a protivnik se, pognute glave, povlači iz grada. Kako to u westernima obično biva, pobjednik na kraju nije najviše profitirao. U ovom bi slučaju to mogao biti Liverpool. Ali, na sjeveru se vodi druga bitka…