Oj Engleska mati, nemoj tugovati!

Mike Egerton/PA Images via Getty Images

Prošla su vremena kad su Hrvati bili navelike zastupljeni u engleskom nogometu. Što zbog strogih pravila, a što pukom slučajnošću I stjecajem okolnosti, knjiga je spala na dva slova.

Naime, za razliku od ostalih europskih nogometnih destinacija, za igranje u Engleskoj I dalje je potrebno pribaviti dozvolu njihova “Home office-a”, te morate dokazati da je djelatnik kojega dovodite vrijedniji od Engleza čije mjesto taj stranac zauzima. Birokrati često neće u obzir uzeti niti činjenicu da se radi o redovnom reprezentativcu ili vrijednom igraču neke važne europske momčadi, već će taj hrvatski “biser” staviti u isti koš s bilo kojim drugim stranim radnikom.  Također, ne radi se o nekom stručnom nogometnom odboru, već o nekoliko ljudi koji su, prije nego što je na red došao neki Kalinić ili Mitrović, raspravljali o nekoj Bugarskoj čistačici ili Rumunjskom vozaču kamiona. Naravno, nije samo “Home office” kriv što u engleskom nogometu nema više Hrvata. Mnogi su ovdje bili (Modrić, Ćorluka…) pa brzo promijenili sredinu I otišli na bolje pozicije drugdje. S druge strane, za mnoge, nedovoljno dobre za Premiership, zasigurno bi se našlo mjesta u niželigaškim momčadima, ali tu su opet prepreka stroga engleska pravila I radna dozvola, koju nije jednostavno ishoditi. Donedavno smo odbrojavali dane kada će I Hrvatska dobiti zeleno svjetlo za nesmetano zapošljavanje u Ujedinjenom kraljevstvu, ali s najnovijim političkim vjetrovima I Brexit-om, stvari bi se mogle još I pogoršati.

Bilo kako bilo, bez obzira na prošlost I budućnost, trenutačno smo s dvojicom na otoku. Jedan je cijenjeni menadžer, a drugi igrač. Popis bi ipak mogli malo proširiti, jer Slaven Bilić  “u svojem kutu” ima I dva hrvatska pomoćnika; Nikolu Jurčevića I Miljenka Raka.

Rob Newell – CameraSport via Getty Images

  Za razliku od nevjerojatne prošle sezone I rezultatskog proboja u sam premierligaški vrh, ova godina West Ham-u nije donijela puno dobroga. Otvaranje sezone bilo je katastrofalno, a u poslijednjih nekoliko kola ipak su uspjeli popraviti vrlo loš dojam. Nakon niza Bilićevih poraza kladio sam se s prijateljem iz Nottinghama hoće li hrvatski trener dobiti otkaz. Taj moj jako dobri I pošteni, ali I jako naivni prijatelj (Bosanac, pa nije niti čudno) riskirao je dvije pinte u lokalnom pub-u rekavši da će dobiti otkaz nakon prva tri poraza za redom. Ja sam ipak bio puno pametniji (moja bi žena zlobno dodala: “to je prvi put”) I rekao da će, bez obzira što se dogodilo, ostati na mjestu menadžera West Ham-a do kraja sezone I mislim da ću se na kraju okrijepiti s te dvije hladne pive. Naime, Englezi su, poput mog dobrog prijatelja, vrlo povodljiv, a u nekom dijelu I vrlo naivan narod. Slaven je šarmantan, nije germanski grub I krut poput Nike Kovača ili otvoreno proračunat poput Igora Štimca. Englezi vole njegovu neposrednost, vole njegov smisao za humor, vole njegov osmijeh… ali uz sve to, što nikako nije manje bitno, mora mu se priznati da zna svoj posao. Sve to čini jedan primamljiv proizvod, balkanski fish and chips kojemu Englezi teško mogu odoljeti. Slaven Bilić piše tjednu kolumnu u jednom cijeljenom engleskom dnevnom listu I ti se članci prepričavaju. Slaven voli svjetla pozornice I publika ga voli. Zašto ne, pa I Mourinho je velikim dijelom karijeru izgradio na uvjerljivu scenskom nastupu. Kako bilo; Slaven ostaje tu gdje jest do kad to želi, odnosno dok ne dobije bolju ponudu.

Drugi Hrvat u Premierligi je Dejan Lovren. Vrijedan I pristojan dečko koji je imao puno problema na početku svojega engleskog puta izrastao je u jednog od ključnih Liverpoolovih igrača. Trenutačno se Liverpool bori za naslov, a Dejan je crvene uvelike pogurao u vrh ljestvice. Ne znamo kako će završiti sezona I kako će se rasplesti za Liverpool I West Ham, ali želimo sreću I sve najbolje I Slavenu I Dejanu. Valjda će nam se priključiti još netko, ako ništa drugo, da nas bude više…

Clive Brunskill/Getty Images