Nema tenisa bez valjka

Svakog jutra na Vimbldonu u 10h uključe alarm, posle najave da je reč o vežbi. U pitanju je zvonce koje zvuči baš kao ono u školama, ono ponekad toliko priželjkivano zvono koje te spase baš u trenutku kad se profesor sprema da te prozove. Tako su se nekad završavali “radni dani”, a ovde tako počinju.
Mnogo zanimljivih pričica vezano je za Vimbldon i njegov nastanak. Jedna od mojih omiljenih urbanih legendi je u vezi ovog valjka:
Evo priče: Ovakvi valjci su se davno, 70-ih godina 19. veka koristili za ravnanje terena. Pošto ljudi koji su vodili klub koji je bio preteča Vimbldona nisu imali novac da ga kupe, došli su na ideju na organizuju turnir, uzmu kotizacije od prijavljenih igrača i tim parama kupe valjak. Tako su i uradili, a pošto je sve prošlo odlično, nastavili su sa tom praksom i par godina kasnije, konkretno 1877. godine, organizovali prvi turnir koji je danas sinonim za tenis. Dakle, da ne beše valjka…
Danas je bio najtopliji dan otkad smo ovde. Pravi pakao, 21 stepen! Znam kako to mizerno zvuči u odnosu na zvezdu koja prži u Srbiji, ali kada se i ovaj celzijus ujedini sa tempom, dobijamo skoro isti zadihani i znojavi efekat. I po tako lepom vremenu (iako je čak i danas palo par kapi kiše) odgledali smo dva ženska polufinala.
Ali na terenu nije bilo tako vruće. Agnješka Radvanska je pobedila Anđeliku Kerber i tako Nemačkoj stavila do znanja da će tek morati da stvori novu Štefi Graf. Kao i obično – ne spektakularno, ali marljivo i sigurno Poljakinja je došla do pobede i šanse da osvoji prvi gren slem.
A onda je Serena Vilijams rekla Azarenki: “Mala, ne možeš ti tek tako ovde da mi se širiš po terenu, ovde sam JA gazda”. I jeste. Verovatno sve dok bude igrala tenis, ona će ovde biti u prvom planu. Velika šampionka sa velikim V i Š.   
Danas je takmičenje u juniorskom singlu završio Nikola Milojević. Predao je kod rezultata 5:7, 4:5 protivniku, inače prvom nosiocu, zbog povrede stomačnog mišića koju je zaradio još pre Vimbldona. Ali ova tri njegova meča koja sam odgledao su me uverila da taj dečko ima neverovatan potencijal. Nebo je limit. Radi sa odličnim trenerom (bivšim selektorom DK reprezentacije Dejanom Petrovićem) i ako se sve kockice slože, što je sve samo ne lako, imaćemo novog Đokovića. Pazite šta vam kažem.
A sutra će ovde sve da se trese. I jedva čekam!