Nadrealna Bjelorusija – svi staju, oni počinju sezonu

Jelena Trajković 19. ožu 202023:38 > 23:40
Robert Reiners/Getty Images

Pandemija koronavirusa paralizirala je gotovo cijelu Europu, skoro kompletan sport na kontinentu je stao, uz određene izuzetke. Do četvrtka, nogomet se igrao u dvije zemlje, a kako je Turska otkazala sva sportska natjecanja do daljnjeg, u tijeku je ostalo samo nogometno prvenstvo Belorusije.

To samo po sebi ne bi bilo toliko čudno da ta zemlja također posljednjih nedjelja nema problema s koronavirusom. Broj zaraženih je prešao 50 u posljednjih 20 dana, otkad je zabeilježen prvi slučaj, ali ni to nije bilo dovoljno da se prvenstvo odgodi. Točnije, da se njegov početak pomakne, jer je tek u četvrtak startalo dvjema utakmicama, a prvo kolo će biti kompletirano do kraja nedjelje.

Naslov prvaka Bjelorusije brani Dinamo Brest, koji je prošle sezone uspio s trona svrgnuti BATE Borisov poslije 13 godina njegove dominacije. Poslije tog neuspjeha, najveći bjeloruski klub je odlučio promijeniti trenera, pa je Kiril Alševskij preuzeo tu funkciju, a mjesto u njegovom stožeru dobio je Luka Jevtović, kao trener-analitičar.

BATE nije na najbolji način započeo pohod na 16. naslov prvaka Bjelorusije, pošto je na otvaranju sezone poražen na gostovanju Energetiku 3:1, a tome su prethodile dvije pobjede i plasman u polufinale Kupa. Luka je, kao i mnogi drugi, mišljenja da prvenstvo nije ni trebalo početi, a u razgovoru za Sport Klub je pričao i o tome kakva je situacija trenutno u Minsku, ima li naznaka da će nogomet uskoro stati i u Bjelorusiji, kao i kakav pritisak donosi rad u BATE Borisovu.

Osim nekog ovlaš spominjanja u bjeloruskim medijima, ne postoji nikakav odnos prema pandemiji ili bilo čemu. Čekajući odluku hoće li otkazati početak prvenstva ili samo odgoditi, pročitao sam izjavu Nogometnog saveza Bjelorusije, koji je rekao, parafraziram: ’Mi ne odlažemo, nema potrebe’. Kada ga je novinarka pitala zašto kada su odložene košarkaške i odbojkaške utakmice, on je odgovorio: ’Da, oni igraju u zatvorenom, mi na otvorenom i sigurni smo’. To je čovjek stvarno rekao i to je službeni stav Nogometne asocijacije“, otkriva Jevtović u intervjuu za Sport Klub.

Luka kaže da njegov radni dan, kao i svih ljudi u klubu, izgleda identično kao u periodu prije nego što je u Belorusiji zabilježen prvi slučaj koronavirusa, što se dogodilo 28. veljače. BATE je prvu službenu utakmicu u 2020. godini odigrao 9. ožujka, kada je pobjedio Dinamo Minsk na gostovanju 2:1, a pet dana kasnije je slavio i u uzvratu četvrtfinala Kupa 3:2.

Ništa se nije promijenilo u smislu načina na koji treniramo, na koji radimo – svi živimo u Minsku i putujemo u trening centar u Borisovu, koja je udaljen oko 50 minuta. Imamo klupski prijevoz koji nas vozi, a tamo treniramo, jedemo i poslije se vraćamo. Koliko se ništa ne mijenja ide dotle da smo igrali četvrtfinale Kupa, prošli smo Dinamo Minsk, što je ovdje najveća utakmica. Djeluje nadrealno, a jedino gdje osjećam da postoji neka vrsta odnosa prema cijeloj situaciji, a zaista ne preterujem, jest kod momaka s naših prostora, a pored njih i jednog mladog reprezentativca Islanda i jednog Francuza. Kod njih možeš dprimijetiti neku vrstu obazrivosti,  sve ostalo je na čudnom nivou“, naglašava Jevtović.

Reakcija iz samog kluba je izostala kada se Luka razbolio, u pitanju je bila obična prehlada, ali je on sâm morao inzistirati i biti testiran na koronavirus, na koji nije bio pozitivan.

Bio sam bolestan, imao sam temperaturu i pitao sam da uradim neki test. Inzistirao sam kod klupskog liječnika, a mi ih imamo gomilu, rečeno mi je da odradim sâm na svoju ruku, ali da to bude opći, da vide imam li neku infekciju. Ispostavilo se da nemam, ali ti sam moraš inzistirati da odradiš da bio siguran, a da ne govorim da sam tražio test baš na ovaj virus ili bilo kakav i nisam imao nijedan“, kaže Luka i nastavlja, „Ne bih volio da se zarazim, ali negdje znam da će to negdje proći kroz mene, ali živjeti s tom sviješću da ja nehotice mogu prenijeti nekome kome to može naštetiti je meni najblaže rečeno jezivo. I ne želim sebe prikazati moralnijim ili hrabrijim nego što jesam, ali naprosto teško se nosim s time“.

Činjenica da je Belorusija trenutno jedina zemlja na cijelom ’Starom kontinentu’ gdje se igra nogomet za sve djeluje nestvarno, a posebno za one koji su tamo. U svijetu su službene  utakmice u četvrtak odigrane još samo u Nikaragvi i na Haitiju. 

Baš je nadrealno, a postane još više kada ti to sâm izgovoriš, ali u svakodnevnom životu si u nekoj vrsti mjehura i ne razmišljaš o tome. Jest u nekom trenutku bude čudno, što radimo ovdje, zašto smo na terenu trenutno, ali kontekst je takav, a i okruženje, da sve djeluje kao da je savršeno normalno. Naprosto, tek kada dođeš kući navečer kolokvijalno te stigne to što mi točno radimo, koja je poanta. Jer, zaista je besmisleno. Hajde da razmislimo o sljedećoj stvari – mi smo sada počeli prvenstvo, nije bilo ni govora o prekidu kao svuda, nego samo o tome da ne počne, da se odloži početak. To je logistički znatno lakše, zar ne? Ne prekidaš ništa, samo odgađaš. Sve je bespotrebno, ali ja sam profesionalac, mi smo profesionalci, dok to ne prijeđe neke drastične granice, a nadam se da neće, tu smo, radimo, pa ćemo vidjeti“, naglašava Jevtović.

Za sada nema nagovještaja da bi bjelorusko prvenstvo uskoro moglo biti prekinuto…

Ne staje se, ali malo je nejasno što će biti tijekom ove pauze, koja je bila zamišljena kao reprezentativna. Nama slijede tri slobodna dana koja trebaju prethoditi iduće, mikrociklusu priprema za sljedeću utakmicu. U ovom trenutku ja ne znam je li to prvenstvo ili Kup jer još nisu definirali hoće li ubaciti još neku utakmicu ili će pomaknuti prvenstvo ili će sačekati da prođe trajanje te nepostojeće pauze i nastaviti prvenstvo po unaprijed predviđenom rasporedu. Čekam obavijest iz kluba da bih znao što nam predstoji i što radimo“, kaže Luka i dodaje, „Sve se nastavlja po planu, uz rezervu da ja stvarno ne poznajem dovoljno dobro prilike ovdje i ne mogu osjetiti neke nijanse kao netko tko je tu duže, pa da kažem da ovo ipak nije sve regularno, možda će se nešto promijeniti, možda će prvenstvo stati. S kim god da pričam iz kluba uvijek dobijem informaciju: ’Ne, ne, igramo, sve je regularno, ništa se ne mijenja’“.