A da nismo, možda, zaboravili jorgan?

Znate #onokad vam mama kaže: sine, a da ti stavim ja jorgan za svaki slučaj, možda zahladi noćas, bolje da imaš nego da nemaš…

I dok su svi mediji zatrpani pričama o anemiji Nejmara i svetskom rekordu Gereta Bejla, možda smo, malo, samo malo, zapostavili Atletiko. Možda u Španiji nema baš samo dva kluba.
Fudbaleri Rajo Valjekana će vam posvedočiti da nisu baš tako loši, pošto se u drugi kraj Madrida vraćaju sa mrežom punom golova. Možda neće stići i prestići Barselonu i Real ove sezone, ali ono u šta bi se autor ovog teksta kladio je da su jači nego prošle sezone i da će im više zapretiti.
Ok, otišao je Radamel Falkao, alfa i omega tima. To jeste jasno, to je veliki gubitak, ali došao je David Vilja. Vilja je zdrav i željan fudbala, a Atletiko je idealna prilika za njega. On je čak možda i bolja opcija od Kolumbijca, jer iako daleko od toga da Falkao nije pokretljiv, Vilja je još pokretljiviji i može još više da raširi odbranu protivnika. Osim toga, može driblingom da izbaci čuvara jedan na jedan, što opet, nije baš bilo nešto čime Falkao može da se pohvali.
To ostavlja više prostora Dijegu Kosti, Ardi Turanu i Tijagu iza Vilje. Kosta je bio na meti Liverpula, ali je produžio ugovor i ostaće na Kalderonu. Brazilac može da luta iza Vilje a mogu i da se ukrštaju, pogotovo kada su prekidi jer je sada on glavna pretnja iz vazduha. Ako ne ide baš kako je Dijego Simeone zamislio, može da uđe brzonogi Leo Baptistao, koji je stigao iz Raja i onda može da se potpuno promeni formacija i način igre.
Jača je i odbrana, pošto je došao Martin Demikelis. Sigurni, stameni štoper, koji je prošao sito i rešeto i koji će umeti ne samo da odradi svoj posao, već i da malo krpi greške saigrača. A čak i da nešto prođe pored njega, tu je fantastični belgijski golman Tibo Kurtoa, koji može samo da napreduje u odnosu na prošlu sezonu. U bilo kom drugom klubu osim Čelsija, verovatno ne bi ni pomišljali da ga šalju na pozajmicu. 
I naravno, tu je Dijego Simeone. Čolo možda još nije najbolji trener na svetu, ali je veliki motivator, može da izvuče maksimum pa još malo iz onoga što ima. Ne zaboravimo da je on bio predvodnik generacije jorgandžija koja je uzela poslednju duplu krunu za ovaj klub. Kalderon voli njega, on voli Kalderon i ako neko može da ugrozi dvojac i pretvori ga u trijumvirat, to je Argentinac. Na kraju krajeva, on je svojeručno uspeo da od Dejvida Bekama napravi najomraženijeg čoveka u Engleskoj. Sećate se? Ko još može time da se pohvali?
I poslednji razlog zašto bi mogli ozbiljno da ugroze Real i Barselonu je što nisu izgubili od njih u poslednjim takmičarskim mečevima. Protiv Barse su odigrali 1-1 u prvom meču Superkupa, a Real su dobili nakon produžetaka u finalu Kupa Kralja. Jedino što može da poremeti ovo su povrede, jer ako bude morao da \”kopa\” po klupi, Simeone je u problemu, jer, ruku na srce, nije to to.
Eto, izanalizirali smo jorgan i shvatili da je, naravno, mama uvek u pravu. Ne zaboravimo jorgan. Prognoza autora ovih redova je da će, ako ne budu rame uz rame sa Barsom i Realom, biti bliže nego 9 bodova u odnosu na Real i 24 u odnosu na Barselonu. Pa, čujemo se na kraju sezone 🙂