Ćorić za SK: Nisam tip koji osjeća pritisak

Clive Brunskill, Getty Images

Ima već 20 godina, već neko vrijeme govori se o njemu, a posljednjih mjeseci Borna Ćorić igra dobro u kontinuitetu i došao je do 40. mjesta na ATP listi, sedam mjesta slabije od svog najboljeg plasmana.

Nakon dva poraza u finalima, u Marakešu je osvojio i svoju prvu titulu, u drugom djelu sezone ne brani puno bodova i Borna je napravio finu podlogu za još veći proboj.

U intervjuu za Sport klub mladi hrvatski tenisač govorio je o svojim osobinama na terenu i izvan njega, tenisu kao poslu i tenisu u snovima, svojoj igri, pritisku…

Ćorić je tenisač koji se oslanja na ritam i na besprekornu fizičku spremu, ali polako u većoj mjeri dodaje i druge sastojke svojoj igri.

“Definitivno mi je jedan od ciljeva prije ove godine bio da poboljšam servis i da zaigram agresivnije – bolje pogađam točke koje želim servisom, a naročito želim da mi prva lopta nakon servisa bude agresivnija. Postavim mete i serviram dok ne pogodim – nemam neki omiljeni servis, sve to ovisi od dana, podloge i osobina protivnika. Moram savladati servis u potpunosti jer kada se oslanjaš samo na jednu vrstu, postaneš predvidljiv nakon deset minuta“, počinje Ćorić za Sport klub i dodaje:

“Backhand mi je dublji i forehandom dobijam više poena – sve navedeno predstavlja moju bazu, na tome radimo svakog dana. Mislim da sve to bolje izgleda u posljednja tri-četiri mjeseca, da se vidi kako sam napredovao“.

Tijekom karijere sarađivao je sa Željkom Krajanom, Thomasom Johanssonom i Milesom Maclaganom, a od rujna prošle godine trener mu je Ivica Ančić, stariji brat nekada sedmog tenisača svijeta Maria.

“S Ivicom sam kliknuo, igram sve bolje – za veći iskorak potrebno je proći još malo vremena i da se još neke kockice slože, ali doći će. Dobra vijest je i što je operacija koljena je završena priča – boljelo me je prva dva mjeseca na startu sezone još malo, nisam imao samopouzdanja i igrao sam lošije, ali prošlo je“.

Clive Brunskill, Getty Images

Borna živi život drugačiji od većine dvadesetogodišnjaka, ali svjestan je da je to put koji je odabrao i sretan je zbog toga.

“Najviše me nerviraju putovanja, puno ih je, i prekratka nam je pauza između sezona po mom mišljenju“, kaže Borna sa izrazom lica koji govori kako se ne želi žaliti, “To je tenis, naviknuo sam se i nemam ništa protiv toga, ali nije nam jednostavno. Nemam problem nositi se s time – tako je, kako je, a ja sam se davno pomirio s time. Sâm sam izabrao tenis, volim ono što radim i sretan sam. Ništa nije savršeno, da nije to, bilo bi nešto drugo“, objašnjava Ćorić i dodaje:

“Mislim da sam već izgrađen kao osoba. Ne znam u suštini, sigurno ću se promijeniti za deset godina, ali znaš što želim, realan sam, svjestan sam što sve nosi moj posao i koliko truda zahtjeva, pa se zato i dajem maksimalno. Mislim da sam korektan dečko, neću nikome ići iza leđa. Izvan terena jesam impulsivan, još više nego na terenu, ali to je normalno, čak i dobro – da bi bio pravi prvak, moraš imati i dozu drskosti“.

Još od tinejdžerskih medija dobijao je pažnju medija, sponzora, ali nema problema nositi se s time, naprotiv.

“Nisam tip koji osjeća previše pritisak, uglavnom su to moja očekivanja od samog sebe. Ako to ne ispunim i ako treniram stvarno jako, bude mi žao ako izgubim. Najviše budem tužan“.

Julian Finney/Getty Images

Na pitanje koliko često sanja nešto u vezi sa tenisom, dečko rođen u Zagrebu odgovara:

“Uvijek… Ne baš uvijek, ali vrlo često sanjam tenis, što nije baš dobro, ali igram ga po cijeli dan, razmišljam o tome. Pogotovo kada su mečevi, pa razmišljam o taktici, onda obično sanjam kako ću igrati ili kako bi trebalo da igram. U posljednje vrijeme sam se uspio malo distancirati, bolje je“.

Za kraj, pitali smo Bornu koji su najbolji mečevi kojih se sjeća, a dobili smo iskren i malo drugačiji odgovor. 

“Ne gledam puno mečeva na TV-u – kada imam slobodno vrijeme, želim malo ne biti u tenisu jer sam svakako po cijeli dan na teniskom terenu. Kada dođem kući i provodim vrijeme s obitelji i prijateljima, nema baš previše smisla gledati tenis. Ipak, najviše mi je ostalo u sjećanju finale Australian opena 2012. godine, kada je Novak gubio 4:2 u petom setu i onda preokrenuo i pobjedio Nadala. I ovogodišnje finale u Melbournu između Federera i Nadala bilo je fantastično“, zaključio je Ćorić za Sport klub.