Automoto

05.09.2019 | 09.31

Fijasko nove staze u kalendaru: Užasna je

Autor

Projekt staze u Finskoj brojem promašaja djeluje kao neki od građevinskih fijaska Milana Bandića.

Mika Kallio

Mirco Lazzari gp/Getty Images

Mika Kallio

 Sve je izgledalo krasno za organizatore Velike nagrade Finske: potpuno nova staza KymiRing s potpuno novim objektima, potpisan višegodišnji ugovor s MotoGP promotorima, sjajan termin u kalendaru za 2020. godinu…

Međutim, onda su se u priču ubacili MotoGP piloti, napravili prve krugove KymiRingom i doslovno se prestravili. Staza čije karakteristike na papiru izgledaju sjajno – 4,6 kilometara dužine, 18 zavoja, kilometar duga ravnica… - u praksi je užasna.

- Prvi sektor s ravnicom još nekako izgleda, uključujući zavoj 3 u kojem se prolazi u trećem stupnju prijenosa. Ali onda, od zavoja broj 5, ni jednom se izlazi iz drugog stupnja prijenosa. Vozi se potpuno ravnomjerno, samo je jedna idealna linija, između zavoja nema nikakvih ravnica… Dosadno za voziti i gledati, a pretjecanje je doslovno nemoguće - rekao je Mika Kallio, test vozač KTM-a, koji nije štedio kritike na domaću stazu usprkos dokazanom patriotizmu.

Inače, dizajn staze potpisuje britanska kompanija APEX Circuit Design koja još nikada nije samostalno dizajnirala stazu tzv. A-razreda. Njihov je najpoznatiji rad Automotodrom Sepang, ali tamo nisu crtali samu stazu, već je to radio glasoviti njemački inženjer Hermann Tilke. Staza KymiRing je primarno predviđena za utrkivanje automobilima, a Mika Kallio tvrdi da su tu stvari još gore.

- Za trkaće automobile, kojima treba više prostora, duboko vjerujem kako su stvari još kompliciranije – rekao je finski motociklist.

Sada se postavlja pitanje što se može napraviti. Svi su uvjereni kako su Finci spremni prihvatiti primjedbe vozača, jer valja napomenuti kako identično mišljenje Kallia dijele i ostali koji su testirali stazu, ali je problem kako sve završiti na vrijeme. Naime, već u listopadu u Finskoj počinje hladna zima s ponekad tek 10-tak sati dnevnog svjetla i smrznutim tlom, kada je raditi građevinske radove gotovo nemoguće. Tu je, naravno, i pitanje novca jer teško je vjerovati da će proračunati nordijci ići u svoju financijsku štetu. Ipak, nešto moraju napraviti jer staza još nije dobila FIM homologaciju, a potencijalnih organizatora ima na bacanje.

Komentari (0)

Komentar je uspješno poslan.

Slanje komentara nije uspjelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Jorge Lorenzo oprašta se od MotoGP-a!

Autor

Jorge Lorenzo oprašta se od MotoGP-a!

Jorge Lorenzo oprašta se od MotoGP-a!

Na tiskovnoj konferenciji u Valenciji peterostruki prvak svijeta Jorge Lorenzo objavio je povlačenje iz aktivnog bavljenja motociklizmom.

Kakva dominacija! Stigao do 11. slavlja u sezoni

Autor

Kakva dominacija! Stigao do 11. slavlja u sezoni

Kakva dominacija! Stigao do 11. slavlja u sezoni

Marc Marquez je slavio na Velikoj nagradi Australije koja je vožena na stazi Phillipe Island

MotoGP se vraća u Brazil

Autor

MotoGP se vraća u Brazil

MotoGP se vraća u Brazil

Ako ne bude nepredviđenih problema već od 2022. pa sljedećih pet godina Rio de Janeiro će biti domaćin VN Brazila na potpuno novoj stazi Rio Motorpark pokraj gradića Deodoro

Marquez na najbolji način obilježio jubilej!

Autor

Marquez na najbolji način obilježio jubilej!

Marquez na najbolji način obilježio jubilej!

Pobjednik utrke za Veliku nagradu Aragona, 14. u ovogodišnjem Moto GP prvenstvu je vozač Honde Marc Marquez.
Loading...