Atletika

16.07.2020 | 15.27 > 15:37

Olimpijski pobjednik traži dozvolu za prosvjede

Autor

"To su naša ljudska prava i smatramo da bismo trebali imati pravo na miran prosvjed," kazao je Amerikanac za The Times

Dvostruki olimpijski pobjednik u troskoku Amerikanac Christian Taylor (30) pridružio se nizu sportaša i sportskih organizacija koji traže da se sportašima omogući mirno prosvjedovanje za vrijeme Olimpijskih igara u Tokiju.

"To su naša ljudska prava i smatramo da bismo trebali imati pravo na miran prosvjed," kazao je Amerikanac za The Times.

Međutim, “pravilo 50 Olimpijske povelje” Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) još uvijek zabranjuje bilo kakav oblik političkog, vjerskog ili rasnog prosvjeda na bilo kojim olimpijskim lokacijama, prostorijama ili u drugim područjima tijekom olimpijskih igara.

Christian Taylor

Getty Images

Christian Taylor

Sportaši koji krše pravila podložni su disciplinskim kaznama, a MOO je siječnju izdao smjernice u kojima je razjašnjeno da sankcije uključuju i zabranu klečanja.

"Svakoga vikenda na TV vidimo Lewisa Hamiltona kako prosvjeduje i to je efekt snježne kugle. Sportaši osnažuju druge sportaše. I druge organizacije ustaju, možemo povećati njihov glas," dodao je Taylor koji je osnovao Atletsko udruženje, globalnu udrugu atletičara kako bi se borili za svoja prava.

Nedavno se oglasio i Global Athlete pokret sportaša koji okuplja olimpijce iz cijelog svijeta.

"Sportaši su predugo morali birati između natjecanja u tišini i vjerovanja u ono što je ispravno. Vrijeme je za promjene. Svaki sportaš mora biti osnažen za korištenje svojih platformi, gesta i glasa. Šutnja sportaša dovela je do ugnjetavanja, tišina je dovela do zlostavljanja, a šutnja je dovela do diskriminacije u sportu,” navode iz udruga Global Athlete.

Sportske organizacije, uključujući Američki olimpijski i paraolimpijski odbor, također su izrazile solidarnost “sa svima koji se bore za dobro”. Predsjednik Njemačke olimpijske sportske konfederacije Alfons Hoermann je u razgovoru za ZDF podržao sportaše da “podignu svoj glas”.

Komentari (0)

Komentar je uspješno poslan.

Slanje komentara nije uspjelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Slične vijesti

Loading...