Lewis: Tokio 2020 bi trebao postati Tokio 2022

Atletika 22. ožu 202019:35 > 19:39
Mike Powell / Staff

Deveterostruki olimpijski pobjednik Carl Lewis (58) smatra kako bi se Olimpijske igre u Tokiju trebale odgoditi za dvije godine

U razgovoru za američku televizijsku postaju KRIV, Lewis je naglasio kako podržava stajalište Američkog atletskog saveza (USATF), koji se zalaže za odgodu Olimpijskih igara koje bi se trebale održati od 24. srpnja do 9. kolovoza.

– Teško je zamisliti da sportaši mogu normalno trenirati i držati visoku razinu motivacije u trenutačnoj situaciji uz svu neizvjesnost u vezi s koronavirusom – rekao je Lewis, ističući da bi bilo koji drugi problemi bili prevladani. Tek kad se radi o zdravlju, slika postaje posve drugačija.

– U nedostatku kvalifikacija, priprema za tako važan događaj nije moguća – dodao je devetostruki olimpijski prvak od 1984. do 1996. godine.

Lewis je pozvao Međunarodni olimpijski odbor (MOO) da razmotri pomicanje OI na 2022. nakon planiranih zimskih olimpijskih igara u Pekingu iste godine.

– Mislim da bi bilo ugodnije organizirati OI za dvije godine, u istoj godina sa ZOI. Bila bi to slavljenička olimpijska godina – poručio je legendarni Amerikanac.

Za Lewisa bi to značilo organizirati OI u Tokiju samo dvije godine uoči Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.

Patrick Smith / Staff

– Dvije godine nisu velika stvar, a mislim da bi to sportašima pružilo vremena da se ponovo pripreme – rekao je Lewis za TV postaju.

Lewis, koji je trenutačo pomoćni trener atletske ekipe Sveučilišta Houston, zna što znači propustiti OI. Zbog američkog bojkota je propustio Igre u Moskvi 1980. godine.

– Otkazivanje OI bilo bi poražavajuće – poručio je.

Lewis je jedan od najuspješnijih sportaša u povijesti olimpijskih igara s deset medalja – devet zlata i jednim srebrom.

U Los Angelesu 1984. je osvojio četiri zlata (100m, 200m, 4x100m, skok u dalj), četiri godine kasnije u Seoulu je osvojio dva zlata (100m, skok u dalj), te srebro (200m), 1992. u Barceloni je stigao do dva zlata (dalj, 4×100), dok je u Atlanti 1996. pobijedio u skoku u dalj.