Atletika

12.10.2019 | 10.56

Danas je ispisana povijest! Prvi maraton ispod dva sata

Autor

Kenijac Eliud Kipchoge postao je u subotu prvi čovjek koji je pretrčao 42 km ispod dva sata.

Eliud Kipchoge

Photo by Naomi Baker/Getty Images)

Eliud Kipchoge

Kipchoge je maraton, organiziran isključivo kako bi on pokušao postaviti vrijeme ispod 2 sata, istrčao u Beču, u vremenu od 1:59:40.2.

Tako je 34-godišnji Kenijac konačno uspio u svom cilju, dvije godine nakon što je u Monzi "zakasnio" 25 sekundi.

Kipchogeovo vrijeme se međutim neće voditi kao novi svjetski rekord jer ga neće priznati IAAF, ali je on uspio ostvariti podvig koji se smatra jednim od najvećih u atletici i sportu uopće.

Maraton u Beču je organiziran pod imenom "Ineos 1:59 challenge", a financijsku podršku pružila je upravo kompanija Ineos koja je u vlasništvu najbogatijeg Britanca, Sir. Jima Ratcliffea.

Ineos nije ni podnio zahtjev IAAF-u da se vrijeme ostvareno u Beču ratificira kao službeno, a Kipchoge je trčao iza automobila, što prema pravilniku IAAF-a nije dozvoljeno. Također, pomagala mu je "vojska" od 30-ak pacemakera.

Kipchoge međutim nije trčao kako bi njegov rezultat postao službeni novi svjetski rekord, već kako bi pokazao svima da granice ne postoje.

"Trčim da uđem u povijest. Trčim da pokažem da granice ne postoje, da nijedno ljudsko biće nema ograničenja", izjavio je Kenijac pred događaj u Beču.

On je svakako već vlasnik službenog svjetskog rekorda. Maraton u Berlinu 2018. godine je istrčao za dva sata, jednu minutu i 39 sekundi.

Komentari (0)

Komentar je uspješno poslan.

Slanje komentara nije uspjelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Slične vijesti

Loading...